KNJIGU PRVO PROČITAMO PA JE PRODAJEMO - PRODAJEMO JE DA BI KUPILI DRUGU

www.staraknjiga.com

www.staraknjiga.com

www.staraknjiga.com

ANTIKVARNICA STARA KNJIGA *** ANTIKVARNICA KNJIGA *** Antikvarnica koju knjige vole! stara knjiga je kao vino! *** sajt za prodaju polovnih i antikvarnih knjiga *** prodaja i otkup: stare, retke i polovne knjige ++++ Stare knjige **** Polovne knjige , antikvarne knjige **** Antikvarne knjige **** Prodaja i otkup polovnih i antikvarnih knjiga online +++ antikvarne knjige, polovne knjige , stare knjige , retke knjige , internet knjizara , prodaja, otkup *** antikvarne-polovneknjige *** АНТИКВАРНИЦА СТАРА КЊИГА *** антикварница књига *** половне књиге , старе књиге и антикварне књиге , антикварне књиге , половне књиге , интернет књижара *** сајт за продају половних и антикварних књига *** продаја и откуп: старе, ретке и половне књиге ++++ Старе књиге **** Половне књиге , антикварне књиге **** Антикварне књиге **** Продаја и откуп половних и антикварних књига онлине +++ антикварне књиге, половне књиге, старе књиге, ретке књиге, интернет књижара, продаја, откуп *** антикварне-половнекњиге

Време злих пастрмки , Игор Ђурић

  Igor M. Đurić , Vreme zlih pastrmki

Igor M. Đurić , Vreme zlih pastrmki

2016. Igor M. Đurić , Vreme zlih pastrmki , knjiga predaka i potomaka kuće od kamena , porodična basna , Lestve, Kosovska Mitrovica, 2016, 150 strana

Време злих пастрмки , Игор Ђурић

''Време злих пастрмки'' је роман који говори о једној коленовићкој породици која је свој врхунац доживела у време турске владавине, и ако је била српска и хришћанска породица у Метохији, и која је највећу моћ поседовала почетком двадесетог века до Балканских ратова, а своје слабљење и расејање дочекала је у српској држави на почетку двадесет и првог века.
Породица која је златним лирама поткупљивала турске званичнике све до Стамбола, последњим остацима тог богатства обезбедила је већини потомака кров над главом после расељења 1999-те. Оно што није могло бити обезбеђено у расејању, то је поштовање које су имали код Турака, Арбанаса и тамошњих Срба – за то се сада мора борити свако за себе и тамо где се налази. Та породица је почетком прошлог века била део озбиљне преписке између српске владе, конзула, наших и страних, те турских званичника, поводом локалног рата који су водили са другом српском породицом.
Та моћна и велика породица је градила камене тврђаве, куле, које су одолевале времену, и одолевале би још да нису систематски спаљиване и рушене у намери да се униште као главни докази постојања те породице и тог народа. Грађевине, поготову цркве, те гробља, јесу последња одбрана српског постојања на Космету и највећи докази у парници која се води пред Богом и Космосом о томе: чије је српско Косово.
И ако се може рећи да је роман ''Време злих пастрмки'' делимично и хотимично писан у најбољем значењу појма постмодернизма, он се у ставри ослања на опробане рецепте традиционализма. Зар читава наша митологија и религија не почива на култу мртвих?! Зар у нашој прелепој у дубокоумној народној прози и поезији главни јунаци не саучествују са митским бићима: вилама и аждајама?! Зар гаврани не доносе лоше вести а младожење се не претварају у змије?! Зар витезови не пробадају змајеве?! Зар коњи не лете баш као што пастрмке у овој књизи излазе на суво и кољу све пред собом?!
Ово је књига која у себи садржи много скривених порука и симбола које ће свако за себе проналазити и тумачити. Ово је породична басна у маниру најлепших народних басни. Ово је најбоља савремена проза везана за косовску трагедију, али и уопште. У овој књизи не треба тражити патетике и патритског патоса, не треба се надати завичајној прози, а још мање очекивати мондијалистичке јаловости и издајничког кукавичлука. Ово је набоља српска проза везана за српске ломове испричана кроз судбину једне животињско-људско-природне породице из Метохије. Треба ли, заиста, још нешто додати о овоме?!